Παθολογικό άγχος

του Ψυχολόγου Παναγιώτη Σαμαρά

Παθολογικό στρές

Με μεγάλη ευκολία χρησιμοποιούμε τις φράσεις "μην αγχώνεσαι" "με πιάνει άγχος" χωρίς πολλές φορές πραγματικά να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι.

Με λίγα λόγια....το άγχος είναι μια ψυχική νόσος που διαταράσσει την καθημερινότητα του πάσχοντος, προκαλώντας κυρίως κακή διάθεση και έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Επηρεάζει την λειτουργικότητα σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο και γενικότερα τις σχέσεις με τους γύρω. Κάποιες από τις κύριες εκδηλώσεις άγχους είναι η ανησυχία, ο φόβος, ο πανικός, η εφίδρωση, το βάρος στο στήθος, οι δυσκολίες αναπνοής, η ζάλη, το τρέμουλο,η ταχυπαλμία κ.α. Τα συμπτώματα αυτά έχουν ψυχογενή αιτιολογία και εμφανίζονται σε ενήλικες και παιδιά με κάποιες διαφοροποιήσεις. Το σίγουρο είναι ότι 1 στους 3 ανθρώπους θα εμφανίσει άγχος κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Με την ψυχοθεραπεία το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 80-90% των περιπτώσεων και χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Τα αποτελέσματα επίσης έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής και η θεραπεία είναι σχετικά σύντομη.